Ett samtal med Pigge Werkelin
Inspiratör och föreläsare
Pigge Werkelin är ofta efterfrågad som inspiratör i olika sammanhang. Regelrätta föreläsningar är inte Pigges grej utan han gör det här, precis som det mesta han tar sig för, på sitt eget sätt.
Två fåtöljer, en uppsättning frågor och någon som ställer dem, är allt som behövs.
Inget samtal är det andra likt, ofta handlar det om entreprenörskap och företagande eller om hur tsunamikatastrofen förändrade hans liv, idag får han även ofta prata om sorgearbete eller hur man vårdar sin relation. Det går liksom inte att sätta Pigge i ett fack. Det oväntade är hans signum.
När Pigge är ute och föreläser låter han 10 procent av arvodet gå till Piggefonden, som stödjer utvecklingen på Gotland genom stipendier till entreprenörer.
Vill du anlita Pigge, så kan du inspireras av ett antal frågor som finns här under. Det går att pussla ihop ett samtal som passar just din målgrupp, eller har du kanske något annat just du är nyfiken på?
… om livet som entreprenör
Pigge startade sin entreprenörsresa som 11-åring med att leverera bröd till grannskapet i Visby. På den vägen är det. Efter det har företagandet präglat hans liv. Kneippbyn Resort, Gotlands/Sverigeflyg och Drömstugan är några av de mer kända företag Pigge sett till att göra framgångsrika.
- Du är ju uppvuxen i en företagarfamilj – hur har det präglat dig?
- Du började tidigt som affärsman – hur tidigt då och med vad?
- Berätta om när du för första gången hörde ordet devalvering. (Pigge har en härlig historia om hur han som 11 åring gick in på banken och gjorde sin första valutaaffär.)
- Gotlandsflyg blev en oerhörd framgångssaga som bottnade i ett missnöje med flygpriserna till Gotland, hur började det?
- Varifrån kommer modet att kasta sig in i en bransch som man inte kan något om och våga tänka så annorlunda?
- Det är ju inte alltid man lyckas. Kan du inte berätta om när du fick för dig att köpa ett vaxkabinett och det slutade med att du blev rektor?
- Du har investerat nästan 600 miljoner i turistbranschen, särskilt inom campingsegmentet och i ditt företag Drömstugan som finns över hela Sverige. Hur vågar man det?
- Senaste året har präglats mycket av arbetet med Gotlandsbåten som ska starta konkurrerande trafik mellan Gotland och fastlandet, vilket av olika anledningar dragit ut på tiden. Bland annat lyckades ni få ihop nästan 200 delägare som gått in och satsat i projektet. Varför tror du att ni lyckats med det?
- Hur viktig tror du att besöksnäringen och upplevelseindustrin blir för Sverige i framtiden?
- Du har mycket tankar angående kvinnor och män i företagandet. Kan du berätta om det och hur det påverkar dina val som entreprenör.
… om livet som dyslektiker
Att vara dyslektiker är något Pigge har gemensamt med många andra framgångsrika entreprenörer och driftiga människor. Hur det påverkat hans liv och hur även det kan bli en fördel samtalar han gärna om.
- John Lennon, Steve Jobs, Leonardo da Vinci och Percy Nilsson, dessutom är, enligt en brittisk studie, tydligen 4 av 10 av de som blivit miljonärer på egen hand, dyslektiker. Varför är det så tror du?
- Ser du din dyslexi som ett handikapp, eller finns det stunder då det t o m kan vara en fördel?
- Har du något råd till ungdomar som har svårt i skolan p g a dyslexi?
- Har du något råd till lärare, föräldrar och andra vuxna som har med ungdomar med dyslexi att göra?
- Har något gått helt galet någon gång p g a din dyslexi?
- Får man skoja om dyslexi?
… om livet utanför boxen
Att tänka utanför boxen är ett normaltillstånd för Pigge. Det är inte alltid enkelt att vara en sådan människa. För Pigge har arbete i motvind och uppförsbacke blivit något som motiverar honom. Naturligtvis leder detta till krockar med jämna mellanrum.
- Vad gör dig mest frustrerad som företagare?
- Du är ofta bra på att hitta lösningar, hur tänker du då?
- Många entreprenörer, vill att det ska gå fort och tappar ofta motivationen och lusten när de upplever att omgivningen, eller för den delen ofta myndigheter och byråkrati tar onödigt mycket kraft. Har du något råd till de som har med entreprenörer att göra och har du något tips om hur man som entreprenör ska behålla lågan brinnande?
- Du har ett par exempel på när människor som hindrat dig i det du du vill göra, senare har fått ett tack från dig, så det visat sig att ditt liv tagit en annan vändning. Kan du berätta om det?
(T ex om den nitiska alkoholtillståndsgivaren på Gotland som fick Pigge att byta bransch…) - Många som tänker annorlunda och satsar och vågar, drabbas till slut av att någon slår Jantelagen i ansiktet på dom (Du ska inte tro att du är något). Har det hänt dig och hur tacklar du det i så fall? Tror du att du är något?
- Du är sällan rädd för att offentligt säga vad du tycker. Både på facebook och på Piggebloggen får du ibland kritik för att du är för tuff. Hur tänker du där?
… om livet då katastrofen kommer
Pigge förlorade sin fru Ulrika och barnen Charlie och Max i tsunamikatastrofen 2004 och detta har självklart präglat honom på alla sätt. Boken 10.31 i Khao Lak kom ut året därefter och var en del i sorgearbetet. Kampen mot myndigheterna och byråkratin, hur man orkar mer än man tror är något vi alla kan att lära oss av.
- De flesta i Sverige kommer ihåg och följde din kamp i samband med tsunamin 2004, då du förlorade din familj, du har bland annat skrivit en bok om den fruktansvärda händelsen. När bestämde du dig för att du skulle överleva?
- Du lyckades till slut hitta hela din familj och få hem dom till Sverige. Varför var det så viktigt?
- Du figurerade mycket i kvällstidningarna under tiden och det var ett medvetet val, säger du. Varför det?
- Du har ofta beskrivit känslan om när du kom hem till ert hus i Brissund efter katastrofen, kan du göra det för oss? Var hittade du kraften för att gå vidare?
- Klarar du av att åka tillbaka till Thailand?
- En del av inkomsterna från boken och de föreläsningar du gör går till en särskild
… om livet efter döden
Pigge säger ofta att det inte är svårt att vara död, det är de som lever kvar som har ett helvete. Hur varje människa tacklar en stor sorg är individuell, men tyvärr har omgivningen ofta synpunkter på hur man ”bör” sörja. Dessutom måste vi våga prata mer om döden, menar Pigge. Samtalen runt detta blir för många en ögonöppnare och leder till djupare reflektioner.
- Efter tsunamin berättade du fort att du skulle skaffa en ny familj. Varför var det så viktigt för dig? Vilka reaktioner fick du på det?
- Du säger ofta att vi pratar för lite om döden i Sverige idag. Varför är det så tror du?
- Pratade du och Ulrika, din fru som omkom i tsunamin, om detta? Är det något som du nu i efterhand ångrar att ni INTE pratade om?
- Har du något råd om hur vi ska bemöta människor i sorg och vad är ditt värsta och bästa exempel på hur man pratar med någon som mist någon nära?
- Idag har du två familjer. En i Brissund på Gotland och en som inte finns här bland oss längre. Hur tacklar ni det i din familj?
- Max och Charlie skulle idag varit 17 och 15 år gamla. Hur gamla är dom när du tänker på dom? Finns det några särskilda tidspunkter då sorgen blir särskilt påtaglig och hur gör du för att tackla det?
- Vad gör dig extra lycklig idag?
… om livet och relationer
Pigge medverkar bland annat varje vecka i en ”manspanel” i Expressen som handlar just om relationer. I livet med sina döttrar och sin fru Monika har Pigge en ny syn på hur man får en relation att hålla och växa. Den påtagliga kärleken till livet och familjen är en sann inspirationskälla för oss alla.
- Berätta om när du ”frågade chans” på Monika.
- Varje år på nyårsdagen gör du och din fru Monika något speciellt. Vaddå?
- Det är inte bara döden vi pratar för lite om i Sverige tycker du, utan även sex. Du har t o m byggt ett kärleksnäste på Gotland och har det som en affärsidé. Berätta om det.
- Vad gör ni i vardagen för att vårda er relation?
- Vilket fel tror du att de flesta gör i sina relationer?
- Handen på hjärtat, bråkar ni aldrig om disken?
- Du har två fina små döttrar. Vad gör ni tillsammans?
- Det finns ju andra relationer förutom familjen. Hur vårdar du dina vänner?
… om livet som äventyr
Enduroåkare, äventyrare – ja, snart till och med rymdfarare. Pigges inställning till livet som äventyr är oemotståndligt. Att hela tiden se till att uppleva nya saker och vara nyfiken är ett sätt att vara rädd om sin tid och sitt liv.
- Har du alltid varit äventyrlig, eller är din äventyrslust något som kommit efter tsunamikatastrofen?
- Du har bland annat åkt motorcykel i Sahara och på Island, vad är nästa utmaning?
- Det här med att du skall åka ut i rymden måste du berätta om. När blir det av och varför vill du göra det?
- En del skulle kanske kalla din förkärlek till höga farter och äventyr någon slags dödslängtan. Vad kallar du det?
- Vilka äventyr gör du i vardagen? Har du några idéer till oss som inte har möjlighet att åka upp i rymden för att utmana oss själva?
- Du och Monika reser mycket. Kan du tänka dig att åka på charterresa till Kanarieöarna som vanliga svenskar gör?